Pysseldag

Pyssla är något som alltid är roligt att syssla med och kanske framför allt under mörka höst- och vinterdagar när man drar sig för att gå ut och hellre sitter inne. Då passar det bra att till exempel stöpa ljus, sticka, virka eller något annat roligt.

Stöpa ljus är en gammal tradition som ofta förekommer i juletid. Att stöpa ljus är inte alls så svårt som många kanske föreställer sig. Det enda som behövs är ljusmassa, vekar, en stor kastrull, någon form av stöpkärl, som kan vara en hög burk eller en mindre kastrull som får plats i den stora kastrullen, samt en termometer. Efter det är det bara att sätta igång att stöpa genom att värma ljusmassan till 70 grader och sedan doppa vekarna i massan ett antal gånger och därefter har man färdiga ljus till exempelvis adventsljusstaken.

Ett annat kul pyssel som inte kräver så mycket är scrapbooking, som i stora drag går ut på att man smyckar ut sina fotoalbum med lite roliga färger, mönster och annat skoj.

Stickning och virkning är nog något man i första hand förknippar med mormor och farmor, men faktum är att både stickning och virkning lämpar sig alldeles utmärkt som pyssel. Är man helt färsk på stickning eller virkning kan det vara bra att börja med något enkelt som en grytlapp eller liknande. När man blivit varm i kläderna kanske man kan ge sig på att sticka en mössa eller ett par vantar eller varför inte en liten kofta till ett litet barn om det finns något sådant i släkten.

Vill man göra något kul som samtidigt kommer till nytta är ett bra tips att satsa på att göra en egen tvål. En egengjord tvål funkar både som prydnad i badrummet och att ge bort som present. För att göra egen tvål krävs att man har så kallad tvålmassa, något som man hitta lite varstans, bland annat i hobbyaffärer av olika slag.

This entry was posted in Nöje. Bookmark the permalink.