Papper och pyssel

Världen blir allt mer elektronisk. Allting går att göra online snart. Vi behöver inte ens träffas öga mot öga längre eftersom det finns videochatt. Vissa saker är dock svåra att ersätta med internet och elektronik. Känslan av en vacker, nyinköpt bok. Doften av kritor och blyerts. Stämningen när man sätter sig ner och pysslar med färger, papper, klippning och lim. 

Även om man alltid är online finns det vissa saker som är svåra att sluta med. Det är rutiner som fungerar bra och behöver inte digitaliseras. För vissa kanske det är att använda hemtelefonen, andra behöver en fysisk veckoplanerare så de alltid kan se vad som behöver göras under dagen och några känner sig inte bekväm med papperslösa räkningar och fakturor. En kalender är ju faktiskt bra att ha om du behöver veta vilken tid mötet börjar medan du sitter på tunnelbanan. Din dator kan gå sönder så det är inte så dumt att ha räkningar i pappersform utifall någonting oförutsägbart skulle hända.

Scrapbooking är inte ett nytt fenomen men som, tack vare nätet, har fått betydligt större spridning än det någonsin haft. Med scrapbooking vill man dekorera sina minnen. Du kan ta vad du vill för att dekorera ett vykort till dopet eller fotoalbumet med. Du kanske limmar fast knappar på svärtat papper och sprider glitter över bilderna som du anser gnistrar.  Du kan dekorera fritt och skapa helt nya, personliga saker. Scrapbooking kan göras med det mesta i ditt hem: kuvert, stearinljus, almanackor, högtidsdekorationer och så vidare. Det är något speciellt med pappersarbete, något lugnande och mysigt.

Ett annat sätt att skapa konst med papper är origami, konsten att vika papper. Om man vet något om origami så är det oftast att det kommer från Japan, men Japan fick det faktiskt i sin tu från Kina i början på 600-talet. Folk har lärt sig skapa fantastiska saker genom origami och enligt traditionen använder man alltid endast ett enda pappersark och man får endast skapa dessa kreationer genom veck. Många roliga origamitips kan man hitta på denna sida.

Om man säger hexaflexagon är det nog inte många som vet vad det är man talar om, men förhoppningsvis låter det intressant. Det är en hexagon, sexsidig, pappersbit med flera lager som man kan vända in och ut med ganska otroliga resultat. Ord är dock inte tillräckligt med beskrivning för hur detta egentligen fungerar, det är mycket bättre om youtube-personligheten Vi Hart får berätta.

Papper är fortfarande viktigt och kan hålla många känslor. Ett blankt papper har så mycket potentiell!

This entry was posted in Nöje, Varor på nätet. Bookmark the permalink.