Hjälpmedel att sluta röka

Vår kunskap om hälsa och vad som är bra och dåligt för den tycks ständigt bli större i dagens samhälle. Ett folkhälsoproblem som dock återstår är rökning som varje år skördar liv i sviter av rökningsrelaterade sjukdomar.

E-cigarett

Två beroenden

Man kan säga att sluta med rökning är lite som att bli två beroenden samtidigt. Dels så är det beroendet av själva nikotinet och dels så är det vanan. Den spontana tanken gällande svårigheter att sluta handlar förmodligen om abstinensbesvären från att vara utan nikotinet. Men faktum är att det kan till och med vara så att det är själva vanan som är svårast att bli av med.

Detta beror mycket på att kroppen och hjärnan är vana att vid specifika tillfällen få den belöning som hjärnan får av nikotinet. Så när du har ätit middag och känner det där suget så är det inte bara nikotinberoendet, det är vanan att få belöning precis då.

Bryta ett i taget

Hur man väljer att bryta sina beroenden är individuellt och det är lättare för somliga, men nästan omöjligt för andra. För den senare gruppen så finns det därför bra hjälpmedel att använda sig av för att minska besvären när man slutar. Förr eller senare så måste man bryta båda beroendena om man vill sluta, men ett bra första steg tycker vi är att övergå från vanliga cigaretter till så kallade e-cigaretter. På sajter som säljer dessa så läser vi om fördelarna med e-cigaretter, och de är många om man jämför med vanliga cigaretter. Den största är att du slipper dra i dig alla giftiga ämnen som du tidigare gjort. Nu är det bara vattenånga och nikotin du får i dig.

Om du övergår till e-cigaretter så har du förstås varken brutit det ena eller det andra beroendet, men du har gjort en rejäl insats för din egen insats, och förhoppningsvis så var det också ditt första steg mot att bli helt nikotinfri.

This entry was posted in Hälsa. Bookmark the permalink.