Handla på nätet

E-handeln har idag mognat ordentligt. För tio år sedan omsatte den fem miljarder kronor, 2013 omsätter den över 37 miljarder och är en självklar del av många svenskars inköpsvanor. Omsättningen har fördubblats på de senaste fem åren och ökningen går snabbare än någonsin tidigare.

Men till skillnad från under e-handelns barndom, när böcker och medieprodukter ledde utvecklingen, är det idag andra varor som visar starkast tillväxt. Ett stort steg var när klädföretag startade webbutiker, vilket snabbt attraherade många ungdomar, i synnerhet på landsbygden. Även hemelektronik är populärt inom e-handel och är fortfarande är en snabbt växande bransch på nätet, medan konkurrensen är hårdare än någonsin för traditionella butiker.

Anledningen till den vikande efterfrågan på fysiska skivor och filmer idag är elektronisk distribution. Medan CD-försäljningen i Sverige numera sjunker kraftigt även på nätet, är det idag företag som säljer streamade eller nedladdningsbara media som musik, filmer och e-böcker som står för den snabba tillväxten, ett tydligt teknikskifte.

Förbrukningsmaterial till hemmet, som dammsugarpåsar och papper och bläckpatroner till datorns skrivare, är idag sedan länge en etablerad e-handelsbransch. En så nischad webbutik som försäljning av dammsugarpåsar på nätet har idag 13 år i branschen och 400 000 kunder. Framförallt i storstäderna är också hemleverans av matvaror en växande bransch.

Många av de branscher som ökar snabbast på webben idag, som exempelvis elektronik och mekanik, gör det till följd av att de nyligen börjat sälja sina varor på nätet och har stor expansionspotential. En stor andel av den totala ökningen i e-handeln idag består av produkter som inte tillhör någon tidigare etablerad e-handelsbransch. Svenskar är mer beredda idag, att handla allt på nätet, i takt med att förtroendet för säkra onlinebetalningslösningar ökar. Detta förtroende gäller än så länge huvudsakligen inköp med dator och betalkort, men bland unga finns även ett ökande förtroende för inköp med hjälp av en smartphone och andra mobila betalningslösningar.

This entry was posted in Shopping. Bookmark the permalink.