För flygningen

Svullna ben och fötter är ett vanligt problem när man flyger. Huvudorsakerna till svullnaden är att lufttrycket är lägre i flygkabinen och att du sitter still för länge.

Syrehalten i blodet minskar också och blodet levrar sig lättare. Det i sin tur kan också leda till en propp i benens vener eller i lungorna. Redan efter sex timmar ökar risken. Faktorer som ökar risken för att drabbas av en propp är till exempel om du är gravid, över 60 år eller använder p-piller eller annan östrogenmedicin.

Kabin

Vad du själv kan göra för att undvika svullnad

Det finns knep du själv kan använda dig av för att minska svullnad och minska risken för att få proppar.

  • Rör på dig. Ställ dig upp och gå omkring flera gånger under resan för att hålla igång cirkulationen.
  • Rör på dina ben och fötter, minst en gång i halvtimmen. Spänn och slappna av i vadmusklerna, rör fötterna upp och ner och i cirklar.
  • Begränsa alkoholintaget till ett minimum.
  • Se till att dricka tillräckligt med vatten. En rekommendation är att dricka ungefär en liter per åtta timmars flygning. Luftfuktigheten i ett flygplan kan vara så låg som 10 %, jämfört med 40 till 60 % i våra bostäder. Det gör att vi blir uttorkade om vi inte får i oss tillräckligt med vätska. I sin tur leder det till att blodet blir mer koncentrerat och risken för proppar ökar.
  • Använd stödstrumpor. Det finns särskilda stödstrumpor som är tillverkade för flygresor. De förbättrar blodcirkulationen och minskar därmed svullnaden.

Läkemedel

När det gäller att förebygga proppar kan en liten dos acetylsalicylsyra (till exempel Albyl eller Magnecyl) ha effekt. Ta 250 mg dagen före resan och 125 mg de kommande en till tre dagarna. Läs mer om hur du kan undvika blodproppar här.

This entry was posted in Resor. Bookmark the permalink.