Allt du behöver för din graviditet online

Behöver du inhandla saker till den nya familjemedlemmen du har i magen eller kanske behöver du något som underlättar din graviditet men kan inte lämna huset?

Idag kan man som tur är hitta det mesta man behöver och inte behöver online. Är du gravid ammande eller har små barn så kan du hitta det mesta på nätet och få det hemskickat utan att behöva lämna hemmet. Graviditetskollen har ett stort urval  av saker för mamma och barn och du kan enkelt beställa det du behöver.

gravid kvinna med dator

Kanske är du osäker om du ens är gravid. Du mår lite dåligt, kanske har ömma bröst eller bara väldigt trött. Dessa är bara några exempel på alla symtom som kan uppstå om du är gravid. På Graviditetskollen kan du smidigt beställa ett graviditetstest så att du kan försäkra dig om att du är gravid eller inte. Försöker du och din parter att skaffa barn kan du också beställa ägglossningstest för att öka chanserna på att bli gravid. Här finns också en speciell fertilitetsmonitor som ökar chansen med upp till 89 procent. Monitorerna visar upp till 6 av dina fertila dagar.

När det väl är bekräftat att du är gravid är det dags att boka tid på Mödravårdscentralen. Det brukar ske ungefär åtta-tio veckor efter din senaste mens. Även det besöket kan du boka online om du skulle vilja – vissa mödravårdscentraler har bokningsformulär på sina hemsidor medan andra använder sig av epostadresser. Du kan dessutom få mycket bra information redan på nätet – ett exempel ser du här. Under första besöket som är lite längre än de andra brukar du och din barnmorska lära känna varandra lite bättre. Du får också berätta om eventuella ärftliga sjukdomar. Barnmorskan brukar också gå igenom vilka kroppsliga förändringar som sker i samband med en graviditet.

Det finns också sajter på internet som är specialiserade på barn och föräldraskapet. På Vi föräldrar publiceras ständigt artiklar om föräldraskap. Här finns också information om alla stadierna du och barnet går igenom under graviditeten, och det finns även ett forum där du kan få tips och råd av andra som är i samma situation som dig. Att vara förstagångsförälder innebär stora förändringar och känslorna kan variera.

För att återgå till materiella saker, finns det en hel del saker som kan vara bra att införskaffa innan ditt lilla knyte har anlänt. Som förstagångsföräldrar kan det vara en djungel med alla grejor som finns och det kan vara svårt att veta vad som faktiskt behövs. Vissa saker kommer du kanske inte använda, medan vissa kommer vara toppen! Därför kan det vara bra att ha ett basutbud av saker och sedan komplettera när din bebis är född och du märker med tiden vad som skulle behövas och vad du vill testa.

Det som ändå kan vara bra att ha innan är en bra barnvagn som passar dina behov. Det finns flera olika och här kan det vara bra att testa i en butik. Det finns vagnar med kraftigt chassi och svängbara/låsbara hjul eller de som är nättare och lämpar sig mer för stadspromenader. Ett babyskydd till bilen är också nödvändigt om du har bil. Redan hem från förlossningen bör du kunna transportera hem din lille. En spjälsäng/vagga eller en bedside crib är alternativ på sovplatser. Ett babynest är också bra att ha då bebisen kan läggas ned i den lite överallt. Detta är bra då bebisen sover väldigt mycket i början. Utöver detta är skötbord, babysitter, badbalja och blöjor saker som är bra att ha.

Vi blir ständigt matade med att det är så fantastiskt att bli föräldrar och att allt är så underbart och bra, men faktum är att vissa drabbas av kraftiga förlossningsrelaterade psykoser och depressioner. Då är det viktigt att få rätt hjälp och stöd, trots att vi inte pratar så mycket om sådana här komplikationer så är det viktigt att vi inte ignorerar vårt känsloliv, i synnerhet inte efter en förlossning då det kan innebära en fara för sig själv och det nyfödda barnet.

Det finns kompetent hjälp att få av specialiserade psykologer och annan vårdpersonal, och även om känslorna känns oövervinnerliga så är dem inte det och det är viktigt att komma ihåg det. Som förälder till ett nyfött barn så är man den viktigaste personen i barnets liv, ta därför hand om dig själv på bästa sätt.

This entry was posted in Varor på nätet. Bookmark the permalink.